• Umenie a kultúra

      • Predmetová komisia spočenskovedných predmetov

         

        Umenie a kultúra

        Charakteristika predmetu  

        V predmete umenie a kultúra sa žiaci oboznamujú s priestorom kultúry a umenia prostredníctvom tematických celkov na komplexné vnímanie kultúry a umenia v súvislostiach súčasných kultúrnych, spoločenských, ekonomických a politických procesov.

        ü  Žiak sa učí využívať základné kultúrne nástroje, rozlišovať rôzne súčasti kultúry a umenia, rozumieť ich úlohe vo svojom živote a v živote spoločnosti.

        ü   Učí sa rozlišovať hlavné umelecké a kultúrne smery, prúdy a druhy, opisovať a verbalizovať svoje zážitky z vnímania umeleckých diel, pochopiť význam a hodnotu umenia v živote jednotlivca a spoločnosti.

        ü  Rozvíja sa záujem žiaka o kultúrne dedičstvo svojho regiónu, národa a štátu, zoznamuje sa s kultúrou iných národov, učí sa chápať význam kultúrnych a umeleckých pamiatok.

        ü  Získava vedomosti a rozvíja sa porozumenie k súčasnej umeleckej a kultúrnej tvorbe. Získava informácie o miestnom, národnom, európskom a svetovom dedičstve. Podieľa sa na rozvíjaní zodpovedného postoja k hodnotám národnej kultúry a iných kultúr, a v neposlednom rade rozvíja kultivovanú umeleckú, vizuálnu, akustickú, jazykovú a pohybovú gramotnosť.

         

        Vyučujúci predmetu Umenie a kultúra v šk. roku 2023/2024:

        Mgr. Adriana Lauffová

        Mgr. Mária Gordiaková

         

        Aktivity a projekty

        Na našej škole vedieme  žiakov tak, aby sme vytvorili dostatočný priestor na diskusiu o aktuálnom poznaní. Vytvárame situácie, v ktorých žiaci aktívne reflektujú súčasné umenie a kultúru, tvoria, diskutujú, argumentujú a interpretujú, čím sa rozvíja myslenie, zručnosti, názory a postoje žiaka. Umenie a kultúra obsahuje aj prvky iných predmetov prepájame ich a vytvárame medzipredmetové interakcie.  Keďže učebne máme zariadené didaktickou technikou často využívame aj projektové vyučovania. Žiaci majú v obľube virtuálne exkurzie po múzeách a historických pamiatkach architektúry. V pláne máme taktiež zahrnuté reálne exkurzie podľa športového vyťaženia našich žiakov a samozrejme finančných možností rodičov. Taktiež sme začali s priamym zapojením žiakov do umeleckej tvorby. Na niektorých hodinách sa snažíme napodobniť výrobky ľudovej tvorivosti , zostavujeme svoju farebnú dúhu šťastia, alebo skúšame rôzne umelecké techniky z odpadových surovín.