• Olympiáda v anglickom jazyku
          • Olympiáda v anglickom jazyku

          • Dňa 13.1.2021 sa zúčastnili dve žiačky z našej školy Michaela Telehaničová z VI.OA v kategórii  2A a Réka Harajdová z III.B v kategórii 2B OKRESNÉHO KOLA OLYMPIÁDY V ANGLICKOM JAZYKU. Obe žiačky boli úspešné riešiteľky v najnáročnejšej anglickej súťaži OK  OAJ. Žiačka Michaela Telehaničová získala druhé miesto vo svojej kategórii medzi gymnazistami a žiakmi stredných škôl v našom okrese. Víťazke gratulujeme a obom prajeme veľa šťastia v ďalších súťažiach. Diplom a cenu si žiačka prevezme po otvorení škôl.

                  Za PKCJ pripravili učitelia ANJ

        • Denisa Nadzona nezastavil ani vírus
          • Denisa Nadzona nezastavil ani vírus

          • Limit na ME si na Veľkej cene Slovenska si 16-ročný Košičan vyplával aj na 400 m voľný spôsob. V šamorínskej "bubline" spolu so zdravými súťažilo sedem slovenských paraplavcov.

            Súčasťou 59. ročníka Veľkej Ceny Slovenska v plávaní v šamorínskej "bubline" boli aj naši zdravotne znevýhodnení reprezentanti, ku ktorým sa pridalo aj päť českých paralympionikov. „Začlenili sme ich do programu po prvý raz. Rovnako prvý raz sme plávali v oficiálnom desaťdráhovom 50-metrovom bazéne a vysielali z podujatia stream,“ pochválil sa príjemnými novinkami šéf Slovenskej plaveckej federácie Ivan Šulek.

            Nadzon s limitom aj na 400 kraul

            Slovenskí paraplavci dosahovali v tamojšom bazéne striedavé úspechy, no ich tréner Henrich Krč sa tešil aj zo skutočnosti, že vôbec plávať mohli. Až traja z nich (Špindorová, Nadzon, Blattnerová) sa do vody totiž vrátili po prekonaní koronavírusu.

            Šestnásťročný Košičan Denis Nadzon sa však napriek tomu blysol veľmi dobrým výkonom na 400 m voľný spôsob. Splnil v nej limit na májové majstrovstvá Európy v portugalskej Madeire (17. – 23. 5.). „Poslednú päťdesiatku som už musel zo seba vydať posledné sily, ale som rád. V päťdesiatke som túto trať ešte neplával, ale stálo to za to. Prsiarska stovka, na ktorej som splnil limit už vlani na Svetovom pohári v Berlíne, mi je však stále bližšia. Stále som viac šprintér ako plavec na dlhé trate,“ prezradil nám Nadzon, prvák na športovom gymnáziu v Košiciach, ktorého na východe republiky trénuje Juraj Skála.

            „Jeho výkon bol v Šamoríne pre mňa čerešničkou na torte. Preteky však boli povzbudením pre všetkých, keďže mohli vidieť plávať v tamojšej päťdesiatke tých najlepších. Aj rozhodcovia mi hovorili, že nás - vzhľadom na naše zdravotné hendikepy – obdivujú a že sa nami inšpirujú. To poteší,“ priznal tréner Krč.

            Po Poprade Lignano

            A ako sa mu pozdávali výkony zostávajúcej slovenskej šestice? „Lea Špindorová absolvovala len tretie preteky v živote a dokázala sa zlepšiť. Rada Pacáka trochu limitovalo zranenie. Počas predchádzajúceho sústredenia ho seklo v krku, nemohol sa nadýchnuť a štyri dni netrénoval. V prípade Blattnerovej som rád, že vôbec mohla plávať, Alex Hrušovský aj Alžbeta Kubová sa zlepšili, čo je vždy dobrá správa. Kubová je na polohovej dvojstovke už len tri sekundy od limitu do Tokia, ale ona sa nemusí nikam naháňať. Má len trinásť rokov a všetko pred sebou. Je prísľubom. Martin Batka zasa po dobrej príprave musel čeliť zraneniu ramena, ale limit na ME aj tak potvrdil,“ hodnotí Krč.

            Našich paraplavcov teraz po týždni oddychu čaká sústredenie v Poprade (až do 11. apríla), o týždeň neskôr Svetový pohár v talianskom Lignane a v máji už spomínané ME na Madeire. Istotu účasti na ostrove v Atlantickom oceáne, patriacom Portugalsku, má zatiaľ šestica Blattnerová, Batka, Nadzon, Pacák, Kubová a Katarína Chudá, ktorá v Šamoríne uplynulý víkend pre pretrvávajúce zdravotné problémy neštartovala.

            RASTISLAV HRÍBIK

            https://spv.sk/media/filter/velka-cena-slovenska-v-plavani-v-x-bionic-7-3-2021

            FOTO ROMAN BENICKÝ

        • Karin Devaldová v Turecku s limitom na MEJ a MSJ
          • Karin Devaldová v Turecku s limitom na MEJ a MSJ

          • V dňoch   20.2. 2021  až  7.3. 2021  sme absolvovali sústredenie v Tureckej Antályi, kde sme spolu s ukrajinskými , bieloruskými, kazašskými a tureckymi chodcami a chodkyami absolvovali  náročné    sústredenie, ktoré sme zakončili  otvorenými  majstrovstvami Turecka v chôdzi. Postavili sa  na  štart 10 km  chôdza junioriek a podali skvelé výkony.

            Karin  Devalodvá si vybojovala v súťaži junioriek 3. miesto  na 10 km   chôdze  časom  50:15 s   čo je  výkon , ktorým sa kvalifikovala na majstrovstvá Európy juniorov  a junioriek do estónskeho  Talinu, ktoré sa koná  v júli  a na majstrovstvá sveta  juniorov a junioriek  do keňského Nairobi. ktoré sa bude  konať v auguste. 

            Stanka  Hakulinová  si vybojovala v súťaži junioriek 6. miesto na 10 km chôdze  časom 52:57 s, za limitom zaostal zatiaľ 57  sekúnd.

            Pokúsiť sa splniť limit bude mať 20.3. 2021 v Dudinciach.

            Dievčatám blahoželáme  a želáme veľa úspechov a trpezlivosti v nasledujúcej letnej sezóne 2021. 

            Trénerka   Mgr. Henrieta Rusnáková

        • IT Čajovňa
          • IT Čajovňa

          • IT Čajovňa na tému "Kritické myslenie v praxi: Ako sa vyznať v informačnom chaose? ". Pre veľký záujem sú 2 termíny.

            Dozviete sa, ako identifikovať v záplave informácií tú nedôveryhodnú. Prečo sa nášmu mozgu a jeho rýchlym úsudkom nedá vždy veriť? Kritické myslenie bolo podľa Svetového ekonomického fóra 2. najžiadanejšou mäkkou zručnosťou na pracovnom trhu v roku 2020. Jeho dôležitosť do budúcnosti len porastie, a to nielen v práci. Na workshope si vyskúšate, ako nám vie kritické myslenie pomôcť orientovať sa v informačnom chaose na internete. Dozviete sa, prečo je dokázať príčinu udalostí ťažšie, než sa zdá, alebo čo má spoločné ruský cár a bociany v Nemecku.

            Dátum a čas: 22.3.2021 16:00-18:00
                                    25.3.2021 16:00 - 18:00


            Prihlasovanie - https://dotazniky.itakademia.sk/ (prihlasovacie údaje na webinár zašleme len prihláseným žiakom na emailovú adresu, ktorú uvedú do prihlášky)
            Pozn: Naša škola je zatiaľ stále evidovaná ako Športové gymnázium

            UPOZORNENIE: Počet miest je limitovaný, keď sa naplní kapacita, prihlasovanie sa uzavrie skôr

            Platforma: ZOOM

            Kriticke_myslenie_032021.pdf​​​​​​​

        • Politika sa nás dotýka
          • Politika sa nás dotýka

          • Aj napriek zložitej spoločenskej situácií a dištančnému vzdelávaniu sa nám ešte pred jarnými prázdninami podarilo uskutočniť školské kolo Stredoškolskej odbornej činnosti. Zúčastnili sa ho žiačky tretieho ročníka a odprezentovali výsledky svojho skúmania. Školské kolo bolo dištančnou formou pre súťažiace náročnejšie, ale na ich výkone to nebolo poznať. Do krajského kola postúpili dve žiačky a to Alžbeta Janíčková z III.B a Nátália Padová z III.A.  Obe žiačky sa v súčasnosti  pripravujú na krajské kolo a výsledkom ich prezentácie je aj motivačné video, ktoré Vám chceme predstaviť.  Všetkým zúčastneným ďakujeme za snahu a vynaložené úsilie.  

        • OZNAM PRE ŽIAKOV  - rozhodnutie riaditeľky
          • OZNAM PRE ŽIAKOV - rozhodnutie riaditeľky

          • V súlade s Rozhodnutím Ministra školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky č. 2021/10079:1-A1810 zo dňa 05. 02. 2021 a pokynom predsedu Košického samosprávneho kraja č. 5/2021 zo dňa 02. 03. 2021, týmto po zvážení prevádzkových podmienok pri zabezpečovaní prezenčnej formy výučby, odo dňa 03. 03. 2021 ostáva školské vyučovanie mimoriadne prerušené a vzdelávanie je  naďalej zabezpečované dištančnou formou, a to do odvolania.

            Opätovne pripomíname žiakom, rodičom a zákonným zástupcom žiakov, aby urobili všetko pre to, aby sa zabránilo ďalšiemu šíreniu respiračných ochorení a koronavírusu a aby sme sa čo najskôr v zdraví mohli spoločne vrátiť do lavíc a k prezenčnej forme vyučovania.

            O ukončení dištančnej formy vzdelávania Vás budeme včas informovať prostredníctvom Edupage a stránky školy.

            Vopred Vám veľmi pekne ďakujeme za porozumenie a spoluprácu.

            PaedDr. Tatiana Švecová

            riaditeľka školy

        • Znova dávame do pozornosti IT čajovne pre žiakov
          • Znova dávame do pozornosti IT čajovne pre žiakov

          • Herným vývojárom za 90 minút

            1. Počítačové hry sa radi hráme, pretože pri nich vieme relaxovať, ale rovnako tak zažívať rozličné neuveriteľné dobrodružstvá s našimi avatarmi. Vieme pri nich tráviť hodiny a hodiny času a máme problém sa od nich odtrhnúť a vrátiť späť do reality. Napadlo vás však, čo asi obnáša vytvoriť takú počítačovú hru? A napadlo vás vytvoriť si vlastnú hru? A čo ak by som na vlastnú počítačovú hru zbalil spolužiačku/spolužiaka? A čo ak sa to dá zvládnuť za 90 min? Hmm... tak poďme na to!
            2. Lektor: Miro Biňas - Neúspešný herný vývojár, ktorý síce začal množstvo herných projektov, ale do úspešného konca nedoviedol ani jeden. Zato však motivuje iných, aby sa vyhli jeho chybám a užili si tvorbu vlastných hier v jazyku Python s knižnicou Pygame Zero. Stále však verí, že z neho nakoniec herný vývojár bude. Vyzerá to však skôr na to, že z neho bude tak akurát Batman.
            3. Termín:

                                                                           i.      5.3.2021 o 13:00 – základné školy

                                                                         ii.      19.3.2021 o 13:00 – stredné školy

            ​​​​​​​          Prihlasovanie: https://dotazniky.itakademia.sk/ 

            Mars 2020: Perseverance – od nápadu až po pristátie na červenej planéte a ešte ďalej

            1. Popis: 18. februára 2021 sa rover Perseverance dotkol povrchu Marsu. Čo to znamená pripraviť takúto misiu? Ako sa to celé pripravuje? Ako vyzerá štart a raketa? Mars je aktuálne jediná planéta „obývaná“ iba robotmi. Ako celá misia pomôže nám ľuďom na Zemi? Môžeme tam naozaj nájsť život? Na to všetko sa skúsime pozrieť spolu!
            2. Lektori: Miška Brchnelová študuje “aerospace engineering” a pracuje na simulácii, design-e a stavbe rakiet. Majo Babinčák sa venuje štúdiu molekulárnej biológii. Obaja sa venujú popularizácii vedy a techniky na Slovensku.
            3. Pre žiakov stredných škôl
            4. Termín: 8.3.2021 o 16:00
            5. Prihlasovanie: https://dotazniky.itakademia.sk/

             

        • Úspešné H-MSR juniorov a junioriek 2021
          • Úspešné H-MSR juniorov a junioriek 2021

          • Naša žiačka Michaela Molnárová mala úspešný víkend. 

            V sobotu brala striebornú medailu na 60m prekážok a v nedeľu si vybojovala zlatú medailu v skoku do výšky.

            Gratulujeme!

        • Majstrovstvá Slovenska juniorov a junioriek v atletike
          • Majstrovstvá Slovenska juniorov a junioriek v atletike

          • Cez víkend sa v Bratislave konali majstrovstvá Slovenska  junioriek v atletike. 

            Preteky prebiehali za prísnych pandemických opatrení, bez divákov a atmosféry , ale sme vďačný  za to že sa mohli uskutočniť.

            Mohli sme si preveriť rastúcu výkonnosť pretekárok aj napriek tomu, že tréningové možnosti sú v danej situácii, nevyhovujúce.  ,skoro žiadne.

            Viktória Rusnáková   obsadila  4.miesto vo finále na 60m časom 7,92s  a v rozbehlu zabehla osobný rekord 7,90s. 

            4. miesto obsadila ja v skoku do diaľky  výkonom 549cm , keď v poslednom pokuse ju o 1 cm preskočila  jej súperka .

            Napriek smole v skoku do diaľky to boli veľmi výborné výsledky,   

            Diana Devaldová  obsadila vo finále na 60m  6,miesto výkonom 8,06s a rovnaký čas mala aj v rozbehu.

            6.miesto  obsadila aj v skoku do diaľky v osobnom rekorde 519cm.

            V behu  na 200m jej výkon 26,19 stačilo na celkové 5.miesto.

            Dievčatám blahoželáme  a držíme palce v príprave na letnú sezónu ,ktorá  odštartuje  1.3. na sústredení v Tureckej  Antályi , keďže na Slovensku sú športoviská zatvorené a  mládežnícke nádeje sa nemajú kde a ako pripravovať na vrcholné podujatia a   reprezentáciu Slovenska.

            Mgr. Henrieta Rusnáková. 

            trénerka                      

        • Z bubliny zo štyrmi medailami
          • Z bubliny zo štyrmi medailami

          • V dňoch 11.-21.2.2021 absolvovala 10 členná skupina plavcov ŠKP Košice, medzi nimi i plavci SŠŠ v Olympijskom karanténnom centre X-Bionic v Šamoríne v tomto roku už druhé sústredenie, v ktorého závere sa uskutočnili Kontrolné preteky juniorov a seniorov. Stále sa však presviedčame, že vrátiť sa do výkonnostného stavu pred Covidom, bude pre plavcov a ich trénerov sakramentsky náročná a dlhá práca.

            Paradoxne úspešne vyzneli Kontrolné preteky, keď zo 70-tich štartov našich plavcov si v 40-tich vytvorili nové osobné rekordy. Je to pekný úspech, realitou však je, že ich dosiahli prevažne na 50 a 100m tratiach v ktorých výrazný podiel mali nárast sily počas dlhého obdobia dištančnej športovej prípravy a prirodzený telesný rast. Problémy nastávajú v disciplínach, ku ktorým je potrebná špecifická príprava v bazéne (trate 200, 400, 800 a 1500m) - a tie sú pre juniorskú kategóriu z hľadiska športového rastu podstatné. V konkurencii 263 pretekárov zo 40-tich klubov potešil zisk štyroch medailí, dve strieborné a dve bronzové. Medzi nimi boli obe mix-štafety 4x50m polohová a 4x50m voľný spôsob s finišmenkou Čajbikovou (VII.OA).

            V šamorínskej bubline naďalej zostáva v príprave na ME v Para plávaní Denis Nadzon (I.AG).

            V marci čaká 16-členný výber košických juniorských plavcov ďalšia 10 dňová príprava, tento raz už v bazéne Aquacity-bubliny v Poprade.

            Skála Juraj - plávanie

        • OZNAM PRE ŽIAKOV
          • OZNAM PRE ŽIAKOV

          • Na základe usmernenia  predsedu KSK zo dňa  24.02.2021 vám oznamujem, že od 01.03.2021prebieha výučba na Strednej športovej škole, Trieda SNP 104, Košicepre končiace ročníky – triedy IV.A, IV.B a VIII.OA prezenčnou formou.

            Žiaci maturitného ročníka sú povinní preukázať sa pri vstupe do budovy školy v pondelok 01.03.2021 platným negatívnym antigénovým testom.

            Žiaci maturitného ročníka z čiernych okresov (aktuálne Rožňava) sa vzdelávajú naďalej dištančnou formou.

            Ak na vyučovanie 01.03.2021 nenastúpia (PN, karanténa, lekárske vyšetrenie), sú povinní ospravedlniť svoju neúčasť triednemu učiteľovi s uvedením dôvodu najneskôr v nedeľu 28.02.2021 do 18.00.

            Školský internát je naďalej zatvorený pre všetkých žiakov.

            Poskytovanie stravy v ŠJ je možné iba pre končiaci ročník s prezenčnou výučbou. Žiaci sa môžu prihlásiť na stravu telefonicky najneskôr v piatok, 26.02.2021.

            Prezenčná výučba sa realizuje podľa aktuálneho rozvrhu hodín, platného aj pre dištančnú výučbu.

            Výučba v ostatných ročníkoch pokračuje dištančnou formou až do odvolania.

            Zoznam_MOM_antigen_KSK.xlsx


            PaedDr. Tatiana Švecová

            riaditeľka školy

        • Úvod do tvorby webových stránok
          • Úvod do tvorby webových stránok

          • Otvorili sa nové termíny na workshopy "Úvod do tvorby webových stránok - základy jazyka HTML" pre žiakov.

            Ak sa chcete venovať programovaniu webových stránok, ale netušíte kde začať? A ako vlastne funguje web?

            Termíny a cieľová skupina:
            •    04.03.2021 o 15:00 (do 17:00) - žiaci SŠ
            •    11.03.2021 o 15:00 (do 17:00) - žiaci SŠ
            •    18.03.2021 o 15:00 (do 17:00) - žiaci ZŠ od 7.ročníka (ekvivalent OG)
            •    25.03.2021 o 15:00 (do 17:00) - žiaci ZŠ od 7.ročníka (ekvivalent OG)


            Prihlasovanie - https://dotazniky.itakademia.sk/ (prihlasovacie údaje na webinár budú zaslané  len prihláseným žiakom na emailovú adresu, ktorú uvedú do prihlášky)

            UPOZORNENIE: Počet miest je limitovaný, keď sa naplní kapacita workshopu, prihlasovanie sa uzavrie skôr


            Platforma: ZOOM

            Sprevádzať Vás bude lektorka Iveta Tonhauserová - Vyštudovala Fakultu elektrotechniky a informatiky na Technickej Univerzity v Košiciach a ako softvérová inžinierka pôsobí už 14 rokov. Aktuálne sa venuje full stack softvérovému vývoju v americkej spoločnosti GoHealth, no má za sebou spolupráce na širokom spektre medzinárodných či lokálnych projektoch na Slovensku a vo Fínsku. Vo voľnom čase sa aktívne venuje dobrovoľníctvu, spolupráci s rôznymi neziskovkami a mentoringu. Okrem toho vedie košickú pobočku organizácie PyLadies a chce dokázať, že aj programovanie môže byť zábava, ak viete, ako na to.

        • Diana Devaldová druhá medzi ženami
          • Diana Devaldová druhá medzi ženami

          • V dňoch 20.2.-21.2.021 sa v Bartislave konali Majstrovstvá Slovenska mužov a žien v atletike za prísnych pandemických opatrení.

            Výborný výkon a umiestenie predviedla ešte len 15 ročná Diana Devaldová na 200m keď senzačne vybojovala 2.miesto, lepšia od nej bola len Iveta Putalová , ktorá je ročník narodenia 1988.

            Rastislav Jelínek obsadil 3.miesto v trojskoku 5. miesto v skoku do diaľky a 7. miesto vo finále na 60m.

            Viktória Rusnáková obsadila 5.miesto na 60m prekážok a v skoku do diaľky a 8. miesto na 200m.

            Títo mladí atléti napriek pandemickej situácii , ktorá je vážna na Slovensku na sebe tvrdo pracujú a trénuju, aj keď nemajú kde, lebo štadióny a telocvične sú zavreté a napriek tomu dosahujú skvelé výkony, osobné rekordy. a výborné umiestenia.

            Posledné halové Majstrovstvá Slovenska juniorov a junioriek Diana Devaldová a Viktóriá Rusnáková absolvujú nasledujúci víkend v Bratislave a potom odcestujú na sústrerdenie do tepla, aby sa mohli pripaviť na letnú sezónu , ktorá vyvrcholí v auguste Majstrovstvami Európy do 17 rokov a finále atletickej ligy, ak to umožni pandemická situácia.

            Dievčatám a Rasťovi blahoželáme a držíme palce v nasledujúcej halovej sezóne.

            Mgr. Henrieta Rusnáková, trénerka

        • Olympiáda ľudských práv
          • Olympiáda ľudských práv

          • Žiačka III.B triedy Alžbeta Janíčková, postúpila do celoštátneho kola v Olympiáde ľudských práv. Natálka Padová z III.A skončila na krásnom 12. mieste z 50 súťažiacich. Konkurencia bola silná ale zvládli to výborne. 

            Gratulujeme!

        • ONLINE FRIday
          • ONLINE FRIday

          • Pre školy, ktoré sú zapojené do projektu IT Akadémia, pripravila  Fakulta riadenia a informatiky UNIZA pre žiakov 3. a 4. ročníkov (odpovedajúce ročníky OG) podujatie ONLINE FRIday.

            Uskutoční sa 18. februára od 09:00 do 16:00 h. Pripravený je zaujímavý a bohatý program v podobe 21 praktických webinárov na atraktívne témy z oblasti informatiky, manažmentu, informačných a sieťových technológií. Webináre prebiehajú paralelne a v rôznych časoch. Žiaci sa môžu na webináre prihlásiť prostredníctvom prihlasovacieho formulára. Viac informácií nájdete na webe: https://www.fri.uniza.sk/aktuality/pozvanka-na-online-den-otvorenych-dveri-online-friday-2021

             

            Termín prihlásenia na podujatie ONLINE FRIday 2021 je do 18. februára do 08:00 h a počet miest (kapacita webinárov) je limitovaný.

        • Majsterkou  Slovenska  Karin Devaldová a víťazom Elán Mítingu sa stal Rastislav Jelínek.
          • Majsterkou  Slovenska  Karin Devaldová a víťazom Elán Mítingu sa stal Rastislav Jelínek.

          • Dňa 14.2.2021 sa v hale Elán  pod prísnymi pandemickými opatreniami  konali masjtrovstvá Slovenska v chôdzi junioriek na 3000m .

            Karin Devaldová v tréningovom tempe vyhrala  chôdzu na 3000m , za absolutným  osobným rekordom  zaostala o  15 sekúnd .

            Obhjakyňa  titulu z roku 2020  Stanka Hakulinová obsadila 4. miesto.

            Hodinu po chodkyňach sa na štart 60m postavil Rastislav Jelínek , ktorý v  dvoch behoch na 60m  výkonmy 7,10s , 7,09s obsadil   6miesto/ 4.miesto.

            Po behoch na 60m   absolvoval skok do diaľky kde posledným pokusom skočil 682 cm a vyhral súťaž mužov..

            Medzinárodné preteky Budapešť  

            Cez víkend   naše mladé atlétky súťažili na otvorených medzinárodných pretekoch  dospelých  v Budapesti.

            Viktória Rusnáková obsadila 3. miesto na 60m prekážok   dorasteniek ( iná výška ako u dospelých )

            Medzi ženami  v skoku do diaľky obsadila 7.miesto.  a 16. miesto 200m , čo jej stačilo na 3.miesto medzi dorastenkami

            Diana  Devaldová   obsadila  medzi ženami 12.miesto  v behu na  200m výkonon 25,88s, čo jej stačilo na 2. miesto medzi dorastenkami.

            Sme veľmi radi , že sme mohli v tejto situácii absolvovať nejaké preteky. Cez víkend nás čakajú majstrovstvá Slovenska mužov a žien v Bratislave .

            Trénerka  Mgr. Henrieta Rusnáková