• OCEP - prvé stretnutie so zahraničnou školou z Izraela
          • OCEP - prvé stretnutie so zahraničnou školou z Izraela

          • Včera sa naši žiaci  Alexandra Farkasová, Simona Surmanová, Mária Domiková , Timea Spišáková a Marko Kočkár a pán učiteľ Popovič v rámci projektu OCEP  - Olympijský kultúrny a vzdelávací program,  stretli online s našou patrnerskou školou z Izraela. Žiaci sa pri prvom stretnutí navzájom predstavili, zoznámili, vymenili si pár základných informácií a dohodli sa na ďalšom stretnutí, na ktorom  budú prezentovať náš kraj, mesto a školu.

            Pánovi učiteľovi ďakujem za spoluprácu a pomoc pri zorganizovaní stretnutia.

            trénerka: Mgr. Júlia Poláčková

        • Program UPGRADNI SA!
          • Program UPGRADNI SA!

          • V EduCoach prinášame na Slovensko koučing mládeže, ktorý integruje relevantné teórie z oblasti psychológie a modely podložené vedeckým výskumom ľudského správania. Koučing je navrhnutý tak, aby podporoval osobný rozvoj mladých ľudí, podporoval ich myslenie a porozumenie vlastným emóciám. EduCoach združuje profesionálnych koučov, ktorí pomáhajú študentom v rozhodovaní sa v ich kariérovom alebo životnom smerovaní, hľadaní odpovedí a prekonávaní náročnejších období v ich domácom a sociálnom prostredí, ako aj v súvislosti s pandémiou Covid-19 alebo aktuálnou situáciou na Ukrajine.

             Okrem online programu ponúkame študentom a učiteľom profesionálne individuálne koučovacie rozhovory ako aj vzdelávanie v oblasti mäkkých zručností, čím prispievame k inovácii a zefektívneniu školského systému na Slovensku.

            O pozitívnom efekte koučingu na študentov sa môžete dozvedieť aj v rozhovore s jednou zo zakladateliek EduCoach, Miroslavou Tomašovičovou, v rozhovore v Dámskom klube:

             https://www.youtube.com/watch?v=iha0cwNfDNo

            Ďalšie informácie: TU

        • Olympijský odznak všestrannosti
          • Olympijský odznak všestrannosti

          • Košický olympijský klub a Stredná športová škola v Košiciach potvrdili svoju dobrú spoluprácu pri organizácii krajského kola Olympijského odznaku všestrannosti. Žiaci strednej športovej školy ukázali svoje schopnosti a znalosti pri rozhodovaní na jednotlivých stanovištiach. Táto spolupráca bude pokračovať aj v budúcnosti pri organizácii ďalších kôl.

            Mgr. Pavel Pankuch 

            Tréner atletiky

        • Bitku o Košice vyhralo ATU, ktoré vyradilo Florko vo štvrťfinále
          • Bitku o Košice vyhralo ATU, ktoré vyradilo Florko vo štvrťfinále

          • Tretím semifinalistom betRing extraligy mužov sa stávajú hráči FaBK ATU Košice, ktorí priam senzačne vyradili svojho mestského rivala FK Florko Košice 3:1 na zápasy. 

            Za tím ATU Košice nastupujú aj žiaci našej školy Olekšák, Pázsiczký a Blazsczyk.

        • Erik Hajdu -  vicemajster Slovenska v dvojhre chlapcov do 15 rokov
          • Erik Hajdu -  vicemajster Slovenska v dvojhre chlapcov do 15 rokov

          • Cez víkend sa v Trenčine odohrali M SR v kategórii do 15 rokov v bedmintone. Našu školu a klub KBC Košice  reprezentoval  Erik Hajdu zo IV.OA. Erik prešiel 32-kovým pavúkom po náročných trojsetových zápasoch až do finále. Tam však nestačil na svojho súpera, ktorému podľahol v dvoch setoch.

            Erik si k striebru v dvojhre vybojoval so svojim spoluhračom aj bronz vo štvorhre. Erikovi gratulujem a prajem mnoho ďalších úspechov.

            Trénerka Poláčková

        • Beseda o prečítanej knihe
          • Beseda o prečítanej knihe

          • Na našej škole sa v týždni od 21.03. – 25.03.2022 na hodine slovenského jazyka a literatúry uskutočnila beseda o prečítanej knihe, ktorú vyučujúca realizuje pri príležitosti mesiaca marec. Žiaci priniesli na určený deň knihu, ktorú čítali, majú rozčítanú resp. je im nejakým spôsobom blízka. Za úlohu mali o nej v krátkosti porozprávať a predstaviť ju ostatným študentom, to znamená, prečo si vybrali práve túto knihu, odkiaľ ju majú, či ju čítali viackrát alebo raz, o aký druh literatúry ide, akej vekovej kategórii by ju odporučili, čo ich na knihe najviac zaujalo a akým spôsobom je písaná. Zároveň z nej mali na ilustráciu prečítať pár viet. Je potrebné povedať, že veru bolo čo počúvať. Na hodinách boli prezentované všakovaké knihy a každá mala niečo do seba (viac vám povedia fotografie). Za zmienku stojí aj fakt, že študenti našej školy majú široký záber, zaujímajú ich nielen reálne príbehy zo života ľudí, ale radi sa utiahnu aj do sveta fantázie a mystiky. A aká je moja odpoveď na otázku, či čítať alebo nečítať? Odpoveď vám dávajú študenti tried V.OA, II.AS, II.BG, III.AM a III.BG – každý by vám veľmi rád odporučil priamo tú svoju knihu, práve kvôli tomu, čo všetko im dala.

            Mgr. Rapavá Alena, vyuč. SJL

        • Svetový deň vody
          • Svetový deň vody

          • Dňa  22. marca  sme  si  pripomenuli Svetový deň vody.

            Niektorí žiaci sa zapojili do výzvy Vyučovanie v modrom, t.j. zúčastnili sa vyučovania v modrom oblečení a dodržiavali pitný režim pitím čistej vody. Niektorí navštívili stanovište vo vestibule, kde sa odfotili v modrom a prispeli zaujímavými informáciami a výrokmi o vode na plagát ku Dňu vody. Počas vyučovania sa venovali vhodným aktivitám ku Dňu vody v rámci jednotlivých predmetov.

            Kvíz ku Dňu vody, ktorí pripravili vyučujúci biológie, chémie a geografie, riešilo 100 žiakov našej školy. Zvíťazili tí, ktorí dosiahli čo najviac bodov, pri rovnosti bodov rozhodoval čas.

            1.miesto         Martin Horváth          IV.B                 22 bodov        5min

            2.miesto         Illia Vasylkivskyi         VI.OA              21 bodov        9 min

            3.miesto         Emma Kyseľová          VII.OA             21 bodov        12 min

            Víťazom blahoželáme.

            Mgr. Iveta Lévaiová

             

        • Karin  Devaldová  3.miesto v Békescsabe s limitom na MSJ
          • Karin  Devaldová  3.miesto v Békescsabe s limitom na MSJ

          • V nedeľu 20.3.2022 sa v maďarskom meste Békescsaba konali medzinárodné  preteky v chôdzi.

             Karin Devaldová obsadila v kategórii junioriek 3. miesto na 10 km chôdze a výkonom 49:58  si utvorila osobný rekord a splnila tvrdé kritéria pre účasť na majstrovstvá sveta juniorov, ktoré sa majú konať v auguste v Kolumbijskom meste Cali.

            Stanka   Hakulinová obsadila 5. miesto na 10 km  chôdze a výkonom 51:51 si vytvorila osobný rekord.  Obidve dievčatá sa nominovali na mezdištátne stretnutie piatich krajín  juniorov a junioriek , ktoré sa bude konať 2.4. 2022 v meste Podebrady.

            Forma dievčat stúpa a veríme , že aj Stanke sa podarí splniť limit na MSJ.

            Dievčatám blahoželáme a veríme , že ich výkonnosť bude ešte stúpať.

            Trénerka Mgr. Henrieta Rusnáková

        • Serbian Open
          • Serbian Open

          • Zo Srbskej metropoly si Réka Harajdová odnáša krásne tretie miesto zo zápasu Serbian Open - European Cup.

            Réka bojovala za ženy v kategórii K-1 - 52kg.

            Blahoželáme a prajeme veľa úspechov naďalej.

        • EKOolympiáda 2022
          • EKOolympiáda 2022

          • Vyhodnotenie školského kola

            V dňoch 11.3.2022 a 18.3.2022 prebehla EKOolympiáda online formou. Študenti odpovedali na 50 otázok v časovom limite 60 minút v celoslovenskom súťažnom kole. Konkurencia bola veľmi silná, súťaže sa zúčastnilo spolu 3100 žiakov ZŠ a SŠ.  O úspešnosti rozhodli počet spoločných bodov a najrýchlejší čas.

            Na našej škole sa zapojilo do EKOolympiády 21 žiakov.

            V školskom kole boli najúspešnejší:

            1. miesto          Mária Domiková                I.AG                46 bodov
            2. miesto          Stanislav Takács                 V.OA              43 bodov
            3. miesto           Tímea Spišáková                I.AG                40 bodov

            Víťazom blahoželáme.

            Mgr. Iveta Lévaiová, koordinátorka ENV

        • Michael Oravec (VII.OA) šiesty na Európskom pohári
          • Michael Oravec (VII.OA) šiesty na Európskom pohári

          • Michael Oravec (VII.OA) sa umiestnil na Európskom pohári vo freestyle lyžovaní pri veľkej konkurencii na výbornom 6. mieste v disciplíne U-rampa. Sútaž bola v SKI-rezorte v Laaxe vo Švajčiarsku, v ktorom zároveň počas celej zimnej sezóny aj trénuje.

            Gratulujeme k úspechu.

        • Matúš Poláček vicemajster SR v bedmintone
          • Matúš Poláček vicemajster SR v bedmintone

          • Cez víkend sa v Trenčine odohrali M SR v kategórii do 17 rokov. Našu školu reprezentovali dvaja žiaci hráči klubu KBC Košice Matúš Poláček V.OA a Erik Hajdu IV.OA. Úspešnejšim na turnaji bol Matúš, ktorý prešiel 32- kovým pavúkom hladko bez straty setu až do finále. Tam však nestačil na svojho súpera, ktorému podľahol v dvoch setoch.

            Matúš si k striebru v dvojhre vybojoval so svojim spoluhračom aj bronz vo štvorhre. Erikovi sa na turnaji darilo menej, no čoskoro ho čakajú MSR v kategórii do 15 rokov.

            Trénerka Poláčková

          • ERASMUS+: "Kids' Universal Exhibition 2022 / Detská svetová výstava 2022" na Lanzarote v Španielsku

          • V dňoch od 7.3. do 11.3.2022 sa žiačky našej školy Mária Domiková z I. AG, Alexandra Farkasová z III. AM, Sarah Hevessyová z I. AG a Vanesa Lukačová z I.AG zúčastnili vzdelávacích, výchovných a  školiacich aktivít medzinárodného projektu ERASMUS+: Kids´ Universal Exhibition 2022 / Detská svetová výstava 2022 na Lanzarote v Španielsku. Okrem našej školy zo Slovenska sú do projektu zapojené aj školy z Francúzska, Maďarska, Španielska, Švédska a Talianska. Žiačky predstavili svoju vlastnú víziu o prínose digitálnych technológií pre ochranu životného prostredia a znižovanie uhlíkovej stopy a pozitívnu víziu našej a budúcej existencie. Reprezentovali našu školu i našu krajinu.

            Prvý deň sme si prehliadli partnerskú školu Institutode Educación Secundaria v meste Yaiza a zúčastnili sme sa športových aktivít.

            Druhý deň sme boli prijatí na radnici mesta Yaiza a navštívili sme Salinas de Janubio, kde ekologickým spôsobom vyrábajú soľ z mora.

            Tretí deň sme absolvovali turistiku cez pustú kamenistú krajinu na sopečný kráter Volcán del Cuervo. Sopka bola aktívna 6 rokov. Mali sme aj prehliadku lávovej jaskyne Cueva de los Verdes a unikátneho sopečného tunela a jaskyne s podzemnou koncertnou sieňou, reštauráciou a soľným jazerom, Jameos del Agua.

            Štvrtý deň sme na pláži Famara mali workshop na čistenie pláže od makroplastov a mikroplastov, priplavených z oceánu. Neskôr sme navštívili národný park Timanfaya, chránené územie zaliate vulkanickými vyvrelinami, takmer bez vegetácie. V roku 1730 a následne v roku 1824 tu došlo k veľkému sopečnému výbuchu. Láva pokryla približne tretinu ostrova Lanzarote.

            Piaty deň sme sa v mestskej radnici zúčastnili konferencie. Následne všetci zahraniční žiaci odprezentovali projektové práce na tému „Ako môžu digitálne technológie pomáhať prírode“.

            Projektová cesta priniesla žiačkam nové skúsenosti a zážitky. Zdokonalili sa v anglickom jazyku, upevnili si svoju samostatnosť a získali nové priateľstvá.

            Ďakujeme vedeniu školy za umožnenie prezenčného zúčastnenia sa aktivít a dievčatám za vzorné vystupovanie.

            Ing. Ľudmila Burdzová, PhD. – učiteľka anglického jazyka & Ing. Drahomíra Vaškovská, MBA – koordinátorka projektu

        • Viktória Rusnáková dvojnásobná juniorská majsterka Slovenska
          • Viktória Rusnáková dvojnásobná juniorská majsterka Slovenska

          • Cez  víkend sa v Bratislave konali Majstrovstvá  Slovenska juniorov a  junioriek.

            V skoku do diaľky  výkonom  581 cm  získala Vika Rusnáková titul  majsterky Slovenska a v trojskoku výkonom 11,86 m.  44cm  bol jej náskok pred druhou pretekárkou.  Bolo to jednoznačné víťazstvo aj  v skoku do diaľky aj v trojskoku.

             Juraj Haják si výborným výkonom 13,18 m  v trojskoku  vybojoval krásne  2. miesto.

            V pondelok  sa obidvaja  atléti presúvajú na 16 dňové   sústredenie  do Turecka aby sa mohli pripraviť na letnú sezónu, ktorá bude dlhá a náročná.

            Pretekárom blahoželáme a želáme veľa zdravia v príprave na letnú sezónu.

            trénerka  Mgr. Henrieta Rusnáková

        • Karin Devaldová a Stanka Hakulinová 11. na Majstrovstvách sveta družstiev junioriek v ománskom  Muskate
          • Karin Devaldová a Stanka Hakulinová 11. na Majstrovstvách sveta družstiev junioriek v ománskom  Muskate

          • Dňa 4.3. 2022 sa ráno o 8:00 postavili na štart juniorskej kategórii  Karin  a Stanka na trať dlhú 10km: Preteky sa konali na 2km okruhu. Trať s prevýšením 25 metrov na 1 km, v kombinácii s teplým počasím, bolo všetkým jasné, že to nebude o super časoch, ale o umiesteniach a skúsenostiach. Kedže dievčatá kvôli covid 19  nemohli  absolvovať 16 dňové aklimatizačné sústredenie, výkony neboli také aké  sme očakávali . Stanka absolvovala  11 dni aklimatizácie a Karin  4 dni aklimatizácie, čo  bohužiaľ nebolo dostatočné.   Aj víťazi jednotlivých  kategórii zaostali za svojimi osobnými rekordmi 4,5  až 5 minút., také to bolo náročné.

            „Dievčatá  začali v teple a na kopcovitej trati opatrene s tým, že v posledných kilometroch sa pokúsia zrýchľovať. Karin po ôsmom kilometri dostala tretiu červenú, musela ísť na minútu do ´pit lane´a povinne pauzovať, aby nebola kvôli technike diskvalifikovaná.

            V poslednom kole sa snažila ešte predbehnúť súperku z Rumunska a  USA vyšlo to. Bojovala až do konca,“  stačilo to na 31. miesto a výkon  56:34.  Stanka bojovala až do konca   s teplom  aj s traťou a obsadila 35.miesto.  

            V súčte družstiev obsadili krásne 11. miesto . Je to historický úspech  pre košickú atletiku , pretože reprezentačné družstvo  Slovenska juniorek  sa skladalo z dievčat, ktoré sú členkami  klubu AK Slávia TU Košice.

            Spolu navštevujú Strednú športovú školu  v Košiciach a sú žiačkami IV.A triedy, s ktorou 15.3. pristúpia k maturitnej skúške a ukončia školu.

             Príprava na letnú sezónu pokračuje  vrcholom budú  MS juniorov v Kolumbijskom meste Cali.

            Dievčatá sa budú snažiť  splniť kritéria  aj na tento vrchol letnej atletickej sezóny.

            Trénerka  Mgr. Henrieta Rusnáková