• Novoročný turnaj v minifutsale
          • Novoročný turnaj v minifutsale

          • Napriek situácii COVID-19, sa v súlade so školským semaforom dňa 26.01.2022 uskutočnil školský turnaj v minifutsale pre študentov 1., 2., 3. a 4 ročníka. Po losovaní sa hrali 2 zápasy. Tretí zápas hrali porazení z prvého kola a to študenti 2. a 4. ročníka. Tretie miesto si nakoniec vybojoval 4. ročník. Finálový zápas prebiehal medzi víťazmi z prvého kola a to boli 1. a 2. ročník. Do poslednej chvíle bol stav nerozhodný. Veľkým nasadením, ale aj s trochou šťastia, nakoniec v posledných sekundách vyhral 1. ročník a obsadil prvé miesto.

            Súťažiaci svojou hrou preukázali pohybové schopnosti a zručnosti. Zúčastneným študentom SŠŠ za hru fair - play, disciplínu a športové srdce ďakujú organizátori turnaja PaedDr. E. Valentová a rozhodca Mgr. S. Horváth.

        • Stanislava Hakulinová a Karin  Devaldová  s limitmi na MS  družstiev
          • Stanislava Hakulinová a Karin  Devaldová  s limitmi na MS  družstiev

          • Počas  víkendu 22.1.2022 sa v Tureckej Antályi konali Majstrovstvá Turecka  v chôdzi všetkých kategórii zo štatútom bronzového  atletického mítingu.

            V juniorskej kategórii sme mali zastúpenie. Stanka  Hakulinová obsadila  6.miesto a výkonom 52:13 na 10 km vytvorila nový  osobný rekord.,  Karin Devaldová obsadila  7.miesto výkonom 52:48  na 10 km.  Obidve  splnili limit na MS družstiev  v Ománe  , ktoré sa bude konať 4.3.-6.3. 2022.

            Dievčatám gratulujeme 

            Cez víkend nás čaká domáci šampionát v hale na 3000 m 

            trénerka  Mgr. Henrieta Rusnáková

        • JUNIOR INTERNET 2022
          • JUNIOR INTERNET 2022

          • AMAVET vyhlasuje 17. ročník jedinečnej konferenčnej súťaže JUNIOR INTERNET. Súťaž je určená žiakom základných a stredných škôl, ktorí sa aktívne zaujímajú o tvorbu webových stránok, digitálnu grafiku a dizajn, kreatívne písanie textov, tvorbu blogov alebo vlogov, tvorbu vzdelávacích projektov či programovanie aplikácií.

             

            Postupujúcich žiakov AMAVET pozve na finále súťažnej konferencie Junior Internet, na ktorom súťažiaci predstavujú svoje práce vo forme 3,5 minútovej prezentácie a zároveň súťažia o hodnotné ceny. Zároveň na svoj projekt dostávajú cennú spätnú väzbu a priestor na rozvoj seba i svojho projektu. Súťaž obohacujú aj rôzne workshopy, diskusie a prezentácie.


            Súťažné kategórie: JuniorWEB – webové stránky, JuniorDESIGN – digitálne grafické práce a digitálny dizajn, JuniorBLOG – blogy a vlogy, ale aj obsah na sociálnych sietí (napr. vlastný profil) JuniorAPP – mobilné aplikácie, JuniorLEARN – weby a aplikácie využiteľné vo vzdelávaní a JuniorTEXT – texty na určenú tému.

             
            V spolupráci so Zastúpením Európskej komisie na Slovensku vyhlasujeme tému v kategórii JuniorTEXT: „Plán obnovy a odolnosti: Slovensko podľa mňa.“ Autori príspevku si môžu vybrať problém vo svojom okolí, regióne alebo aj v rámci celého Slovenska do ktorého by pomyselný grant EÚ investovali. Kreativite sa medze nekladú.

            Viac informácii a prihlasovanie žiackych projektov nájdete na https://www.juniorinternet.sk/

          • TEQBALL - šport pre všetkých!

          • 19.1.2022 sme usporiadali 1. školenie  nových pravidiel športu TEQBALL. Navštívil nás pán Marko Popovski reprezentant, freestyler a propagátor tohto športu, aby nás naučil nielen pravidlá, ale aj ukázal niečo zo svojho majstrovstva. Nové Teqballové pravidla nám názorne ukázal a zapojil našich žiakov do hry.

            Milo prekvapil veľký záujem našich chlapcov, ktorí sa aktívne zapojili aj do hry a dali zabrať aj skúseným hráčom teqballu a nohejbalu. Tešíme sa, že všetci si to športovo užili a oslovil ich tento moderný a najrýchlejšie sa rozvíjajúci šport na svete.

            Vďaka patrí v neposlednej rade tiež vedeniu školy, pani riaditeľke PaedDr. Tatiane Švecovej a pánovi zástupcovi pre šport Mgr. Milanovi Lalkovičovi, za podporu a  vytváranie výborných materálno-technických podmienok na zabezpečenie nového a moderného športu, ktorý má ambíciu stať sa v blízkej budúcnosti  športom olympijským.

            Spracoval: Ing. Vladislav Rozbroj - vychovávateľ

        • Počítačová miestnosť v školskom internáte obnovená
          • Počítačová miestnosť v školskom internáte obnovená

          • V rámci revitalizácie počítačovej miestnosti boli zakúpené 3 nové notebooky. V prípade potreby sú k dispozícii žiakom ubytovaným v školskom internátena 4. poschodí školského internátu miestnosť číslo 408 v čase 19,30 -21,00 denne okrem piatkov a víkendov.

            Eduard TYČ

            vychovávateľ

        • Olympiáda v anglickom jazyku
          • Olympiáda v anglickom jazyku

          • Dňa 13.1.2022 sa zúčastnili traja žiaci z našej školy Denys Leshchenko z I.AG v kategórii  2A, Ondrej Beregszászi z IV.B v kategórii 2B a Simona Emma Pernischová z IV.OA v kategórii 1B OKRESNÉHO KOLA OLYMPIÁDY V ANGLICKOM JAZYKU.

            Žiak Denys Leshchenko získal druhé miesto vo svojej kategórii medzi gymnazistami a žiakmi stredných škôl v našom okrese. Víťazovi gratulujeme a všetkým prajeme veľa šťastia v ďalších súťažiach.

            Za PKCJ pripravili učitelia ANJ

        • Dokument O P.J.Šafárikovi
          • Dokument O P.J.Šafárikovi

          • Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach a Matica slovenská pripravili unikátny online vzdelávací historický dokument o Pavlovi Jozefovi Šafárikovi pre školy i záujemcov o národné dejiny. Dielo bude slúžiť aj ako reprezentačné video univerzity.

                 Šafárik pochádzal z Kobeliarova, z evanjelickej učiteľskej rodiny. Získal kvalitné vzdelanie na evanjelickom lýceu v Kežmarku a na univerzite v Jene. Bol riaditeľom srbského pravoslávneho gymnázia v Novom Sade, no významnejšie pôsobil neskôr v Prahe. Tu sa vypracoval na jednu z vedúcich osobností vedeckého života. Stal sa priekopníkom slavistiky a dôležitou postavou českého i slovenského národného obrodenia. Jeho práce výrazným spôsobom prispeli nielen k etablovaniu slavistiky, ale aj k politickej emancipácii slovanských národov, keďže dal dovtedy len romantickej myšlienke slovanskej vzájomnosti vedecký základ.

                Zároveň si Vás dovoľujem poprosiť, aby ste tento výnimočný dokument posunuli ďalej, cez e-maily, sociálne siete a pod. svojej rodine a známym.

                 Tichý génius Pavol Jozef Šafárik:

            https://www.youtube.com/watch?v=CWzso71amVM

        • ME v hádzanej mužov
          • ME v hádzanej mužov

          • Na tohtoročných ME v hádzanej mužov sa v Košiciach predstavia aj bývalí žiaci našej školy: Teodor Paul, Tomaš Urban, Jakub Mikita a Patrik Hruščák. 

            Teodor PAUL – v lete 2008 sa vydal na legionársku cestu a zamieril do maďarskej metropoly, do klubu FTC Pler Budapešť, kde bol spokojný, no chcel skúšať ďalej, a preto prijal ponuku ďalšieho maďarského zástupcu – Tatabánye. V posledných rokoch sa jeho domovom stala ďalšia hádzanárska krajina – Francúzsko. V tíme Usam Nimes Gard chytá tretiu sezónu a počítajú s ním aj v nasledujúcej. Počas cesty na Slovensko v čase covidu, si vyskúšal aj štátnu karanténu, a prežil, podobne ako ďalší legionári, rôzne obmedzenia a zápasové výpadky, zapríčinené opatreniami. V časoch pravidelnej účasti slovenskej reprezentácie na vrcholných podujatiach – MS 2009 a 2011, bol mladíkom, ktorý s obdivom a pokorou vzhliadal k vtedajšej jagavej hviezde v našej bráne – Richardovi Štochlovi, v súčasnosti je práve on, spoločne s Mariánom Žernovičom, stabilnou oporou v slovenskej bráne a svojimi výkonmi sa radí ku kľúčovým hráčom Kukučkovho výberu. Nezlomnú vôľu a trpezlivosť ukázal neraz, pri pasovaní sa s rôznymi zraneniami, po ktorých sa vždy dokázal dostať do výbornej formy. Teo je bojovník, ktorý sa nikdy nevzdáva a svojim prístupom motivuje spoluhráčov, ktorí sa na neho v bráne môžu spoľahnúť.

             

            Tomáš URBAN – v súčasnosti jedna z hviezd nielen slovenského výberu, ale aj nemeckej bundesligy, kde sa v aktuálnom ročníku síce jeho Mindenu nedarí, čo ale neplatí o samotnom Tomášovi, ktorý sa už viackrát v poslednom období objavil v zostave kola ako najlepšie pravé krídlo, či dokonca spojka, na ktorej zahrá rovnako dobre. Odchovanec košickej hádzanej, jeden z mimoriadne silnej generácie, zamieril z Košíc do Maďarska, kde ako kmeňový hráč Tatabánye hosťoval aj vo veľkoklube Veszpréme. Z Maďarska sa vrátil domov, do tímu slovenského majstra Tatrana Prešov, s ktorým trikrát vybojoval titul slovenského majstra. Z Prešova sa vydal do Nemecka. Z druholigového Eisenachu si ho vyhliadol v roku 2017 tím najvyššej súťaže Göppingen, v ktorého drese si však roztrhol achilovku, vďaka čomu nedohral zvyšok sezóny. Ale aj v tomto neľahkom období sa naplno prejavila nezlomná vôľa húževnatého hráča, ktorý sa nikdy nevzdáva. A v ďalšej už strieľal góly za Grosswallstadt. Zranenia, kritické situácie, i opatrenia, súvisiace s covidom, mu paradoxne prospeli. Dnes je v plnej sile nielen fyzicky, ale najmä mentálne a je nielen ťahúňom, ale aj najlepším strelcom slovenského tímu. V najcennejšom drese nastrieľal doteraz 310 gólov v 126-tich zápasoch.

            Jakub MIKITA – Ďalší z početnej košickej enklávy, ktorý si zahrá v rodnom meste. 28 ročný Jakub je starší z bratskej dvojice Mikitovcov, pričom mladší Matej sa do zostavy na šampionát napokon nedostal. Svoj legionársky život odštartoval v Maďarsku, kde obliekal dresy Budapešti, Csurgói a Ceglédu, si vyskúšal aj francúzsky Cesson- Rennes, kde sa si po týždni nešťastne odtrhol predný krížny väz. Vrátil sa do hlavného mesta a v FTC, ktorý mu predĺžil kontrakt, je spoluhráčom slovenského brankára Mariána Žernoviča, s ktorým sa však navštevujú len zriedka, keďže každý z nich býva na inom konci Budapešti. Spoločne s pivotom Martinom Slaninkom vytvorili dvojicu defenzívnych pilierov slovenského tímu, a podobne ako v klube, aj v reprezentácii je jeho hlavnou úlohou práve obrana. Voľný čas najradšej trávi tento navonok tvrdý chlap s rodinou a svojim dvom deťom zvykne čítať pred spaním rozprávky na dobrú noc.

            Patrik HRUŠČÁK – jeho 205 cm a dynamit v ľavačke ho predurčili na úlohu top kanoniera. Odchovanec košickej hádzanej a syn bývalého reprezentanta Jána Hruščáka, patrí v slovenskom tíme k najskúsenejším, obliekal dresy bundesligových Rhein-Neckar Löven, Tusem Essenu, Drážďan, Ludwigshafenu, Eisenachu, maďarského Keczkemétu, saudskoarabského Al Saddu, švajčiarskeho Gossau ,ale aj slovenských Michaloviec, Crows, či Tatrana Prešov, s ktorým vybojoval titul slovenského majstra. V lete prestúpil z tímu košických Crows k mestskému rivalovi HK a naďalej figuruje na vrchných priečkach tabuľky extraligových strelcov. Patrik Hruščák dominoval vo všetkých kategóriách slovenských mládežníckych výberov a v súčasnosti je stálicou mužskej reprezentácie, za ktorú nastrieľal v oficiálnych zápasoch 204 gólov.

        • Majster video efektov
          • Majster video efektov

          • VÝZVA PRE ŠTUDENTOV

            Súťaž s názvom Majster video efektov je zameraná na tvorbu videí, používanie špeciálnych efektov vo videách a podporu tvorivej činnosti študentov, v ktorej majú študenti za úlohu vytvoriť prácu podľa zadaných kritérií.

            Hlavnou výhrou v súťaži je špičkový notebook NVIDIA Studio notebook GIGABYTE AERO 15 XC s GeForce RTX 3070.

            Všetci študenti svojim zapojením reprezentujú svoju školu, ktorá bude uvedená pri ich práci. Školy budú, spoločne s prácami, taktiež prezentované na sociálnych sieťach.

            Práce budú hodnotené ako verejnosťou, tak aj porotou, ktorá je zložená zo známych osobností a ľudí z prestížnych firiem, ktorí majú veľké skúsenosti s editáciou a tvorbou videí. Tí budú v rámci súťaže študentom odovzdávať svoje znalosti a skúsenosti, aby im pomohli v tvorbe, čo najlepších videí a budúcemu osobnému rozvoju.

            Termín súťaže
            Vytvorené práce pre súťaž Majster video efektov je možné zasielať až do 28. 1. 2022.

            Ako sa môžete zapojiť?

            • Študenti sa zaregistrujú na webe https://mistrefektu.cz/, kde nájdu všetky inštrukcie, vrátane podpory prostredníctvom chatu.
            • Študenti vyberú svoju školu na webe súťaže.
            • Študenti vytvoria svoju prácu, ktorú následne na web súťaže nahrajú.
            • Študenti zdieľajú svoju prácu, aby získali čo najviac bodov.

            Ďalšie informácie

            • Súťaže sa môžu zúčastniť študenti všetkých stredných a nadväzujúcich škôl, či gymnázií a študenti univerzít z Českej a Slovenskej republiky.
            • Študent s najlepšou prácou vyhrá NVIDIA Studio notebook GIGABYTE AERO 15 XC s GeForce RTX 3070 v hodnotě 1.650 €.
            • Na ostatných zúčastnených študentov taktiež čakajú  rôzne ceny.
            • Viac informácií nájdete na webe súťaže alebo v úvodnom článku.
            • Kontaktovať nás môžete na e-maile studentskesouteze@lancraft.cz alebo na telefónnom čísle +421 910 306 080.
        • Distribúcia  AG samotestov
          • Distribúcia AG samotestov

          • Vážení rodičia, žiaci,

            v týchto dňoch bolo spustené ďalšie kolo distribúcie AG samotestov.

            Záujem môžu nahlásiť zákonní zástupcovia alebo plnoletí žiaci, ktorí o tieto testy ešte nepožiadali na školskú mailovú adresu skola@ssske.sk v tvare predmet: záujem o samotesty, text: žiadam o antigénové samotesty pre syna/dcéru (napísať meno žiaka + meno zákonného zákonného zástupcu). V prípade plnoletosti žiada žiak.

             

            Termín: do 11.01.2022 do 15,00 hod.


            Rodičov, plnoletých žiakov,  ktorí už túto možnosť využili žiadame, aby sa o ďalšiu dávku samotestov nehlásili. Škola si o žiakoch, ktorým už boli vydané testy vedie evidenciu, ktorú ďalej postupuje Okresnému úradu.
            Toto zisťovanie záujmu je zatiaľ len informatívne, nakoľko ešte nevieme aký počet testov bude na Okresný úrad - odbor školstva naskladnený.

             

                                                                                                     PaedDr. Tatiana Švecová

                                                                                                                           riaditeľka školy